aneb moje chabé literární pokusy.

Gentleman 21. století

3. 2. 2016 21:28

Poměrně nedávno jsem na nějakém diskuzním fóru četl reakci jistého anonymního pána/kluka, která by se dala parafrázovat asi takto: „Milé ženy a dívky, pořád si stěžujete, že muži v dnešní době nedokážou být praví gentlemani. Přitom se samy jako pravé dámy nechováte.“ (bohužel už si nepamatuju, kde jsem se k tomu dostal, a ani se mi to nepovedlo dohledat v historii prohlížeče). S vrcholící plesovou sezónou mi tato myšlenka čím dál víc rezonuje v hlavě, takže jsem se pokusil zamyslet, jak vypadá gentleman a pravá dáma 21. století.

Když se řekne „gentleman“ hodně lidí si vybaví (mladého) muže v dobře padnoucím obleku, s vybranými způsoby, který dámě nezištně pomůže, podrží dveře, taktně upozorní příliš hlučného pána u vedlejšího stolu, po večeři zaplatí, za deštivého počasí nabídne deštník, při rozloučení něžně políbí ručku a tak dále. Takového toho „klasika-milovníka“ z filmů pro pamětníky s Oldřichem Novým. Nebo viktoriánského „sira“ se smyslem pro spravedlnost a čest.

Pravá dáma je (podobně jako gentleman) žena s vytříbeným stylem, pečlivě dodržující „dress code“ a chování na úrovni. Samostatná a nezávislá, přesto si nechá pomoci s těžkým kufrem a nevláčí ho za každou cenu sama po schodech do čtvrtého patra. Z filmových idolů něco jako Audrey Hepburn či Nataša Gollová.

Čím to je, že už se jako tito elegáni dvacátého století povětšinou nechováme? Když už se přemůžeme, vypadá to naše snažení spíš jako novodobá verze Světáků: na internetu si najdeme dvě nebo tři videa o etiketě od pana Špačka, vytáhneme ze skříní oblek a vyrazíme do společnosti. S ostatními se bavíme ve vší mravopočestnosti (jak jsme si to odpoledne u videa nacvičili), pomalu popíjíme červené víno a debatujeme o aktuálním dění na světové i domácí scéně nebo přihodíme nějakou humornou anekdotu. Jak čas postupuje, a množství vypitého vína stoupá, pomalu zapomínáme na poučná videa a někdy i na svoje vlastní vychování a stáváme se těmi prostými fasádníky. A podobně i u žen a dívek.

Samozřejmě, že se mezi námi najdou i tací, kteří tyto dobré zásady dodržují. Stejně tak jako obyčejní slušní lidé, kteří navzdory zamračenému okolí mile uvolní místo v šalině. Ale abychom je viděli, musíme odložit svoji namyšlenost a trochu zpomalit. Pak se i mi sami můžeme přidat k těmto gentlemanům 21. století.

Zobrazeno 836×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Citát pro tento neurčitě dlouhý časový úsek

"Neexistuje jiná rozumná forma výchovy než být příkladem – nelze-li jinak, tedy odstrašujícím."

Albert Einstein


 

Své náměty, připomínky, výhružné vzkazy a negativní kritiku posílejte na adresu [email protected]


 

Autor blogu Grafická šablona signály.cz