aneb moje chabé literární pokusy.

O Ideálním Plynu a polepšeném Fyzikovi

Žil byl jeden Ideální Plyn popsaný termickou a kalorickou stavovou rovnicí. Jednoho dne jej však zajal zlý fyzik a vnutil mu parametry p1, T1 a V1. „Cha chá,“ radoval se Fyzik, „teď tě donutím konat pro mě práci!“ A začal nic netušícímu Ideálnímu Plynu dodávat teplo a nutil ho zůstávat na stejné teplotě. Ideální Plyn by rád přeměnil část tepla na svoji vnitřní energii, ale nemohl a tak se musel neustále rozpínat. Když mu rozpínáním poklesl tlak na tak nízkou hodnotu, že se z toho málem nevzpamatoval, uslyšel opět hlas Zlého Fyzika: „Už jsem ti dodal dost tepla, konej práci na úkor své vnitřní energie!“ A ideální plyn opět musel poslechnout Fyzikova příkazu. Jeho tlak klesal, jeho objem se zvětšoval a Ideální Plyn už si začínal myslet, že jeho entropie poklesne na nulu. Zatímco takto expandoval, zaklepali Fyzikovi na rameno tři Termodynamické Zákony. Fyzik se chytil za hlavu: „Ale ne! Jak jsem na vás mohl zapomenout“ Ihned přiložil k Ideálnímu plynu chladič a začal na něm vykonávat práci. „Odevzdej teplo,“ radily Ideálnímu Plynu všechny Termodynamické Zákony. Ideální plyn poslechl moudré Zákony. Jeho vnitřní energie se sice neměnila, ale začínal pomalu nabývat původního tlaku. „Omlouvám se ti, Ideální Plyne,“ řekl skoro s pláčem Fyzik, „chtěl jsem jen co nejvyšší účinnost.“ Když najednou, kde se vzal, tu se vzal, objevil se Poissonův Zákon a cosi Fyzikovi pošeptal. Fyzik se zaradoval a zvolal: „Neboj se, milé plynové těleso, už vím, jak tě napravit!“ a prudce milý Ideální Plyn stlačil.

Ideální Plyn si ani nestihl vyměnit s okolím žádné teplo, jak byl překvapený, ale pak si uvědomil, že se dostal na svoje původní parametry. Jen Fyzik byl zklamaný, že se mu nepovedlo sestrojit perpetuum mobile. Ideálnímu Plynu se Fyzika zželelo a tak mu řekl: „Pokud budeš dodržovat rady všech Termodynamických Zákonů a neporušíš moje stavové rovnice, budu pro tebe pracovat. Ale pamatuji si, že jestli se pokusíš udělat se mnou nevratný děj, expanduji ti do vakua a už mě nikdy nenajdeš!“ Fyzik milerád souhlasil s podmínkami Ideálního Plynu. A tak spolu pracují dodnes: polepšený Fyzik dodává Ideálnímu Plynu teplo, ten jej mění na práci a část odevzdává chladiči, odkud ho zase Fyzik vrací vykonáním malé práce do původního stavu.

KONEC!


 

"Občas si člověk říká, co to berem a pak si uvědomí, že studujem fyziku" - Eliška, kolegyně z učitelství fyziky a biologie

Zobrazeno 613×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Citát pro tento neurčitě dlouhý časový úsek

"Neexistuje jiná rozumná forma výchovy než být příkladem – nelze-li jinak, tedy odstrašujícím."

Albert Einstein


 

Své náměty, připomínky, výhružné vzkazy a negativní kritiku posílejte na adresu [email protected]


 

Autor blogu Grafická šablona signály.cz